3 maja 2021

Przepis na risotto ze szparagami

Warto korzystać z sezonu na szparagi. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na risotto ze szparagami. To pomysł na wspaniały obiad, który dodatkowo jest prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 0.5 kg szparagów
  • 1 cebula biała
  • 400 g ryżu
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 lampki wina białego wytrawnego
  • 40 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od umycia szparagów, a następnie odłamania zdrewniałych końcówek. Szparag sam powie nam, w którym miejscu trzeba go odłamać :)

Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy zauważymy, że szparagi zaczynają się rumienić, zdejmujemy je z ognia i odkładamy na bok.

Na patelnię natomiast na oliwę dajemy cebulkę i chwilę podsmażamy. Potem wsypujemy ryż i podlewamy go białym winem.

Smażymy ryż, a dy wchłonie wino dolewamy trochę bulionu i mieszamy. Robimy tak, za każdym razem, gdy wchłonie bulion, aż skończy nam się litr bulionu warzywnego.

Na koniec dodajemy parmezan, masło i szparagi. Mieszamy, aż parmezan się stopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie gotowe, możemy je podawać. Warto zostawić sobie kilka szparagów do dekoracji.