4 sierpnia 2021

Przepis na racuszki bananowe

Szukasz pomysłu na słodki obiad lub kolację, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym? Racuchy bananowe to pyszna przekąska na słodko, która z pewnością posmakuje zarówno tym małym, jak i dużym łasuchom.

Czasami mamy po prostu ochotę na coś słodkiego. Nie chce nam się znowu jeść kanapek albo kotletów z piersi kurczaka wraz z ziemniakami. Wtedy z pomocą przychodzą właśnie takie przepisy. Pyszne dania na słodko, które są smaczne, a jednocześnie bardzo sycące. Racuszki bananowe to świetny przykład na to.

Składniki na racuszki bananowe

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • garść rodzynek
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie

Kefir i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Zacznij od namoczenia rodzynek w gorącej wodzie. W tym czasie przygotuj miskę, a następnie przesiej do niej mąkę. Dodaj do niej szczyptę soli i odstaw na bok. W tym czasie w miarce kuchennej wymieszaj maślankę z sodą oczyszczoną i jajkami. Następnie dodaj taką mieszankę do mąki i miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Do masy dodaj wymoczone rodzynki oraz pokrojone w małe kawałki banany. Wymieszaj ciasto łyżką, a następnie smaż racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy z cukrem pudrem i kawałkami bananów do dekoracji.