19 maja 2019

Przepis na puszysty i sycący omlet

Dzisiaj mam dla Was przepis na puszysty omlet, który świetnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Dzięki dodaniu do jajek mąki i sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) omlet ładnie wyrasta podczas smażenia. To sprawia, że też można się nim dobrze najeść :) Możecie przygotować go na słodko, ale oczywiście wszystko zależy od tego na co macie ochotę. Dzieci oczywiście najbardziej lubią go posmarowanego Nutellą lub dżemem. Jeśli macie ochotę możecie też przygotować Nutellę w wersji bardziej FIT. Przepis na zdrową Nutellę znajdziecie oczywiście u nas.

Składniki

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę
  2. Wbij do niej jajka
  3. Dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki cukru
  4. Wymieszaj
  5. Następnie dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i śmietanę
  6. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy, jak ciasto na naleśniki, ale gęste
  7. Rozpuść na patelni masło klarowane
  8. Wylej na nie ciasto i przykryj pokrywką
  9. Smaż na małym ogniu do momentu aż wyrośnie, wtedy odwróć na drugą stronę