Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na racuchy drożdżowe, puszyste i pyszne jak u babci. Oczywiście posypane cukrem pudrem. Na pewno ja pamiętacie, to jedno z dań, które bardzo dobrze przypomina nam wspaniałe czasy dzieciństwa. Już sam zapach sprawia, że wracają do mnie wspomnienia i robi mi się na duchu jakoś lżej. Racuchy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Najczęściej robiło się je same lub z jabłkami. Niektórzy kroili jabłka w kostkę i dodawali do ciasta, a inni kroili je w plastry i umieszczali w środku. Oczywiście przepis na racuchy można modyfikować i dodawać do nich tak naprawdę wszelakie owoce czy bakalie.
U mnie w domu racuchy były daniem podawanym na kolację. Dla dzieci więc wiązało się to ze świętem bo zamiast nudnych kanapek można było zjeść na kolację coś słodkiego. Przygotowanie naszych babcinych racuchów zaczniemy oczywiście od zebrania potrzebnych składników.
PS. Jeśli nie chce Wam się czekać, aż ciasto wyrośnie, możecie wykorzystać ten trik.