12 października 2020

Przepis na pudding ryżowy

Pudding ryżowy to prosty deser, który możesz podać wraz z ulubionymi dodatkami. Dlatego co do nich pozostawiam Wam dowolność. Możecie podać go wraz z owocami. Świetnie smakuje z dodatkiem dżemów i konfitur. Bardzo dobry jest również z samym cynamonem. Można również polać go syropem czy słodkim sosem. Dlatego w kwestii dodatku pozostawiam Wam całkowitą dowolność, a podaję przepis na sam pudding ryżowy.

Składniki na pudding ryżowy

  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie puddingu ryżowego

Przygotuj rondelek. Wsyp do niego ryż, a następnie dolej mleko i wsyp cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia co jakiś czas mieszając, a następnie zmniejsz ognień i gotuj pudding pod przykryciem przed pół godziny.

Pamiętaj o tym by co jakiś czas go zamieszać, aby się nie przypalił. Pudding podajemy po ostygnięciu wraz z ulubionymi dodatkami.