Przepis na pstrąga pieczonego w całości na ostro

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-06-02

Zobacz przepis na pstrąga pieczonego w całości. Warto go przygotować bo warto jeść ryby. Są one bogate w witaminę A, D i E. Mięso ryb zawiera też witaminy z grupy B. Do tego jest dobrym źródłem fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia czy żelaza. Wiele ze składników mineralnych zawartych w rybach w tak pokaźnej ilości nie znajdziemy nigdzie indziej. Zawierają dobre dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Oczywiście najwięcej z nich znajdziemy w tłustych rybach.

Dzisiaj przygotujemy sobie pstrąga i to w całości. Pstrąg jest rybą popularną, należy do gatunku łososiowatych, ale zamieszkuje słodkie wody, głównie górne odcinki rzek. Jest to ryba bardzo ceniona i hodowana w gospodarstwach rybnych. Pstrąg jest oczywiście też bardzo smaczny i dzisiaj się o tym przekonamy.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 4 duże cytryny
  • czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ostre papryczki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę oczywiście trzeba wypatroszyć, ale możecie kupić wcześniej wypatroszonego pstrąga. Wtedy w domu tylko go oczyszczamy i myjemy. Pstrąg chwilę poczeka bo teraz musimy przygotować brytfannę do pieczenia.

Cytrynę myjemy i wraz ze skórką kroimy w plasterki. Następnie układamy je płasko na dnie naczynia, kilka plasterków zostaw bo na końcu umieścimy je na górze. Kilka z nich umieść też we wnętrzu ryby, dzięki temu mięso będzie miękkie i aromatyczne.

Teraz przygotuj sobie blender. Weź kilka łyżek oliwy, dodaj do nich 2-3 ząbki czosnku i jedną ostrą papryczkę. Zblenduj i tak powstałą pastą posmaruj wnętrze ryby. Czerwoną cebulę pokrój w półksiężyce i połóż na dnie brytfanny.

Teraz rybę możemy przełożyć na plasterki cytryny. Dookoła układam jeszcze kilka ostryk papryczek w całości, na rybę kładę parę plasterków cytryny i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Przechodzimy do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Gdy się rozgrzeje na środkowej półce układamy ryby i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy rybę i podajemy. Świetnie pasują do niej pieczone ziemniaczki. Jeśli zastanawiacie się nad surówką to polecam taką z kiszonej kapusty.

Podobne artykuły