23 listopada 2021

Przepis na proste pierniczki na Boże Narodzenie

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele z nas zaczyna myśleć już o tym, co przygotuje na Wigilię. Wśród tradycyjnych potraw takich, jak pierogi, karp, barszcz czerwony z uszkami, zabraknąć nie może również słodkości.

Do tradycji Bożego Narodzenia z pewnością należą pierniczki. Podobno pierwszy polski zachowany przepis na nie pochodzi z 18. wieku. Pierniczki charakteryzują się swoim pięknym korzennym aromatem. Podczas ich przygotowania w naszym domu roznosi się zapach świąt i wspaniale nas nastraja.

To doskonała słodka przekąska, którą możemy wykonać dużo wcześniej przed świętami. Do tego uczestniczyć w tym może cała rodzina. Pieczenie pierniczków może być piękną domową tradycją wspólnie spędzanego czasu podczas bożonarodzeniowych przygotowań. Dzieci uwielbiają je dekorować. Wyposażone w kolorowe pisaki do dekoracji ciast potrafią całkowicie oddać się zabawie. Następnie z dumą częstują domowników i gości pierniczkami własnego wyrobu.

Przygotowanie pierniczków jest naprawdę proste. Udekorować możemy je na różne sposoby. W tym artykule poznacie przepis na domowy lukier do pierniczków. Możecie też posypać je cukrem pudrem. Jeśli jednak robicie je z dziećmi oprócz lukru naprawdę warto zakupić pisaki do dekoracji pierniczków. Dzieci będą wniebowzięte.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę, a następnie wbij do niej jajka.
  2. Dodaj cukier wanilinowy oraz zwykły.
  3. Dodaj miód, olej, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Do powstałej masy przesiej mąkę, dodaj sodę i przyprawę do piernika .
  5. Wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj na oproszonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym.
  6. Wytnij foremką do pierniczków ciastka, a następnie przełóż ją na blachę wyłożoną pergaminem.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a następnie piecz pierniczki przez 8 minut.
  8. Wystygnięte pierniczki udekoruj lukrem.

Przepis na lukier do pierniczków

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy, aby nadać lukrowi koloru

Przygotowanie

  1. Przygotuj miseczkę, a następnie przesiej do niej cukier puder.
  2. Dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny przelewając go również przez sitko.
  3. Ucieraj lukier łyżką przez ok. 5 minut, aż stanie się gładki i błyszczący.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!