Przepis na placuszki z dyni

Placuszki z dyni można podawać w sposób wytrawny, jak i na słodko. Nadają się na każdą okazję i są bardzo smaczne. Warto skorzystać z sezonu na dynię, aby właśnie je zrobić. Dynia jest bardzo zdrowym warzywem. Ma działanie przeciwzapalne i działa antynowotworowo. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, który odpowiada po części za jej kolor, ale najważniejsze jest to, że jest silnym przeciwutleniaczem.

Jedzenie dyni wzmacnia układ odpornościowy co szczególnie istotne w okresie jesiennym, w którym to dynia króluje na naszych stołach. Wszystko dzięki sporej zawartości witaminy C oraz cynku, które są bardzo istotnymi składnikami naszej diety jeśli chcemy zadbać o układ odpornościowy. Każda z nas na pewno ucieszy się też, że jedzenie dyni pomaga nam dbać o cerę, chroni nawet przed zmarszczkami – a to wszystko dzięki witaminie E, która jest też nazywana często witaminą młodości. Oprócz tego dynia jest bogata w błonnik co sprzyja układowi trawiennemu i pomaga w odchudzaniu. To oczywiście nie wszystkie z zalet jedzenia dyni, jest ich więcej, ale myślę, że te z pewnością wystarczą by Was do niej przekonać. Tym bardziej, że te placuszki z dyni są po prostu przepyszne :)

Składniki

  • połówka dyni
  • półtorej szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Dynię należy przekroić. Z połowy dyni usuwamy pestki, a następnie wykrawamy do miski
  2. Następnie miąższ należy rozdrobnić, można zrobić to blenderem, albo zetrzeć go na tarce
  3. Do miąższy dodajemy teraz jajko, mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy ciasto i doprawiamy
  4. Smażymy je na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż się zarumienią
Skomentuj

Przepis na placuszki z dyni