Przepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to danie, które każdy pamięta z dzieciństwa. Złociste placuszki z tartych ziemniaków smażone na oleju i podawane ze śmietaną lub cukrem do dzisiaj stanowią pozycję w domowym menu wielu Polaków. Sposób ich przygotowania jest prosty, a łatwa dostępność składników sprawiała, że niegdyś bardzo często można było spotkać je w wielu domach. Dzisiaj chciałabym obudzić w Was trochę wspomnień i zaprosić Was do wykonania tego przepisu :)

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo

  • śmietana
  • cukier

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie odstawiamy na papierowe ręczniki by je osuszyć
  2. Cebulę obieramy i też warto ją umyć w zimnej wody by tak nie płakać podczas tarcia
  3. Następnie zarówno cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce
  4. Następnie odlewamy nadmiar wody z masy
  5. Dodajemy mąkę, wbijamy dwa jajka i dosalamy oraz pieprzymy dla smaku
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy na nią masę formując placki
  7. Smażymy z dwóch stron, aż placki będą rumiane
  8. Podajemy ze śmietaną lub cukrem