7 września 2021

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Co powiecie na połączenie dwóch rzeczy czyli placków ziemniaczanych i placów z cukinii w jedno pyszne danie? To naprawdę pyszna propozycja, która świetnie sprawdzi się na obiad. Zanim jednak zaczniemy przygotowanie przepisu, mamy dla Was kilka porad związanych z tym daniem.

Placki ziemniaczane z cukinią

Pamiętajmy o tym, że cukinia to warzywo bogate w wodę. Aby placuszki nam wyszły cukinię po starciu musimy dobrze odcisnąć. Drugim problemem, z którym możemy się spotkać są czerniejące ziemniaki po starciu. Aby tak się nie działo, możemy zalać je zimną wodą po obraniu. Wtedy jednak po pewnym czasie będą nią nasiąkać. Dlatego lepiej jest dodać łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszać ziemniaki.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Zaczynamy od cukinii. Nie musimy obierać jej ze skóry, ale odkrawamy końcówki. Następnie ścieramy ją na tarce, solimy i pozostawiamy, aby puściła wodę.

W tym czasie obieramy ziemniaki i również trzemy je na tarce. To samo robimy z cebulą. Odsączamy teraz cukinię, dodajemy do reszty startych składników. Dodajemy jajko, mąkę, wyciskamy do środka czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki.

Placuszki smażymy na oleju z dwóch stron, do momentu, aż będą rumiane. Następnie przekładamy je na papierowe ręczniki celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.