Przepis na pieczone ziemniaki o ziołowo-czosnkowym aromacie

Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne pieczone ziemniaki o ziołowo-czosnkowym aromacie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Jeśli znudziły Wam się ziemniaki gotowane, to zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis. Są równie dobre jak frytki, ale dzięki sposobowi przygotowania mają mniej kalorii.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą
  2. Gotujemy je przez parę minut, mają być jeszcze twarde
  3. Potem gdy wystygną kroimy je w łódeczki
  4. W misce mieszamy przyprawy z oliwą, czosnek wyciskamy przez praskę
  5. Wrzucamy ziemniaki i dobrze obtaczamy w przyprawach
  6. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut (po włożeniu do rozgrzanego piekarnika)
Skomentuj

Przepis na pieczone ziemniaki o ziołowo-czosnkowym aromacie