Przepis na pieczone piersi kurczaka, które nie są nudne

Gdy jesteś na diecie najlepiej jest unikać smażonego mięsa, tym bardziej jeśli jest w panierce. Alternatywą jest pieczenie, nie wszystko jednak wtedy smakuje równie dobrze co po usmażeniu. Do takich produktów należą piersi z kurczaka. Po upieczeniu zazwyczaj nie smakują nam tak dobrze jak usmażone w formie kotletów. Można to jednak zmienić za sprawą dobrego przepisu. Dzisiaj podpowiemy Wam jak zrobić naprawdę dobre pieczone piersi z kurczaka, które jednocześnie będą idealnie pasowały do Waszej diety redukcyjnej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki proszku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • pęczek pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem
  2. Piersi kroimy na cieńsze kawałki
  3. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę, a następnie rozprowadzamy przyprawy równo na piersiach
  4. Pieczemy ok. 20 minut, jeśli będziemy piec zbyt długo kurczak zrobi się suchy, powierzchnia kurczaka powinna wyglądać jak na zdjęciu
  5. Możemy też sprawdzić temperaturę mięsa w środku za pomocą termometru do mięsa – powinno mieć 75 stopni Celsjusza
  6. Dodajemy pietruszkę do dekoracji i nasze danie jest gotowe
Skomentuj

Przepis na pieczone piersi kurczaka, które nie są nudne