29 listopada 2020

Przepis na pieczone jabłka z miodem i orzechami

Jabłko pieczone z miodem i orzechami – iście jesienny deser, który już jedną nogą przenosi nas w świąteczny nastrój. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny deser, to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Pycha!

Składniki

  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich łuskanych
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • olejek waniliowy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Z jabłek obetnij górę, a następnie wytnij środek
  2. Rodzynki namocz we wrzątku i odstaw
  3. Wnętrze jabłka przypraw cynamonem
  4. Wrzuć namoczone rodzynki
  5. Dodaj orzechy
  6. Polej łyżką miodu i dodaj parę kropli olejku waniliowego
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut
  8. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem