Przepis na pieczarki w cieście czyli doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na pieczarki w cieście. To bardzo prosta przekąska, która smakuje idealne na ciepło jak i na zimno. Można wykorzystać ją zatem na wiele różnych okazji. Czasem gdy nie macie pomysłu co zrobić do obiadu mogą to być właśnie takie pieczarki. Na pewno robiliście nie raz nadziewane kapelusze pieczarek do obiadu :) Pieczarki w cieście to również świetny pomysł na kolację. Sprawdzą się również gdy przygotowujecie imprezę. Możecie przygotować je na ostatnia chwilę aby goście mogli spróbować jeszcze ciepłych, ale gdy już ostygną wcale nie musicie przejmować się tym, że potrawa nie przypadnie im do gustu. Wtedy również są bardzo dobre, a dla dodatkowego smaku można podać je z różnymi sosami, majonezem, keczupem czy np. sosem BBQ, na którzy przepis znajdziecie tutaj. Wiem, że może trochę z tym sosem BBQ przesadzam, ale jest to po prostu mój ulubiony sos i pasuje mi praktycznie do wszystkiego co smażone, nawet jak nie ma w tym grama mięsa :)

Przepis na pieczarki w cieście

Jeśli jesteśmy już przy temacie pieczarek chciałabym sprzedać Wam pewną ciekawostkę. Może słyszeliście o tym, że pieczarki można jeść surowe? Jest to prawdą i można to wykorzystać dodając je w tej postaci do sałatki. Chociaż ja zdecydowanie preferuję te podane obróbce termicznej i dodatkowo odchodzi nam ryzyko zatrucia pokarmowego, które mogłoby być wynikiem niewłaściwego oczyszczenia pieczarek.

Składniki

  • 500 g pieczarek (nie za wielkich)
  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Myślę, że nawet bez opisu wiecie doskonale jak je przyrządzić bo jest to po prostu banalny przepis, który nie zajmie Wam wiele czasu i nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności. Pieczarki na początku zawsze myję, a potem obieram. Następnie robię ciasto w misce. Wystarczy dodać mąkę, mleko, jajko, trochę soli i pieprzu oraz odrobinę oleju. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

W tym momencie na patelni zaczynam rozgrzewać olej, powinien być dość głęboki. Pieczarki maczam w cieście i przekładam na patelnię. Smażę dokładnie, aż się całe zarumienią i zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. To wszystko, są już gotowe do jedzenia :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Do mąki możecie też dodać różne przyprawy aby miały Wasz ulubiony smak czy np. aby były ostrzejsze.

Jeśli nie lubicie pieczarek w cieście to nic straconego. Zobaczcie inne przepisy:

  1. Przepis na pieczarki nadziewane
  2. Przepis na pieczarki faszerowane i otulone boczkiem
  3. Przepis na pieczarki z piekarnika
  4. Pieczarki z grilla 
  5. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Skomentuj

Przepis na pieczarki w cieście czyli doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu