14 listopada 2021

Przepis na pączki z dziurką

Pączki z dziurką kojarzą nam się najczęściej z amerykańskimi filmami. Tak zwane „donuts”, czyli pączki z dziurką są tam przysmakiem stróżów prawa. Dlatego też w Polsce często mówimy na nie „donaty”. Jeśli masz na nie ochotę, może przygotować je samodzielnie. Tym bardziej, że są one niesamowicie proste w przygotowaniu i przekonacie się o tym samodzielnie w tym przepisie.

Pączki będziemy smażyć w głębokim oleju. Warto wyposażyć się w termometr kuchenny. Dzięki niemu zmierzymy temperaturę oleju, która powinna wynosić dokładnie 175 stopni Celsjusza. Dzięki temu pączki wychodzą idealnie.

Składniki

  • 650 g mąki
  • 14 g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki masła
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesyp do miski i dodaj suche drożdże.
  2. Dodaj letnie mleko, letnią wodę, jajka, cukier, roztopione masło i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.
  4. Następnie oprósz je mąką i pozostaw przykryte na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrój kółka.
  6. W każdym z nich zrób kieliszkiem w środku dziurkę. Pozostałe skrawki ciasta połącz, rozwałkuj i zrób kolejne pączki z dziurką.
  7. Odłóż je przykryte na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Pączki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Smażymy z obudwu stron do uzyskania złocistego koloru.
  9. Możemy podawać oprószone cukrem, cukrem pudrem czy z polewą. Smacznego!
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!