14 września 2021

Przepis na nalewkę z czeremchy

Czeremcha zwyczajna dojrzewa już w lipcu. Jest trochę mniej słodka od czeremchy amerykańskiej, która jest bardziej inwazyjnym gatunkiem. Owoce czeremchy amerykańskiej są też trochę większe od owoców czeremchy zwykłej. Kwitnie ona również parę tygodni później od naszej rodzimej czeremchy. Są one oczywiście jadalne i można zbierać je dojrzałe zazwyczaj we wrześniu. Przez wielu cenione są ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Czeremcha pozwala nam wzmocnić odporność i skuteczna jest również w leczeniu przeziębienia. W sklepach dostępny jest ekstrakt z czeremchy, który możemy wykorzystać właśnie jako naturalny suplement diety.

Czeremchę można jeść na różne sposoby. Można zrobić z niej sok, a można również owoce czeremchy przerobić na domowe dżemy lub galaretki. Dzisiaj jednak zaproponujemy wam nalewkę z czeremchy, która jest bardzo prosta w wykonaniu.

Przygotowanie nalewki z czeremchy

Owoce wystarczy zalać alkoholem. Nie musimy dodawać do nich cukru, gdyż same w sobie są dość słodkie. Możemy użyć zwykłej wódki, lub mocniejszego alkoholu. Zależy to jedynie od nas. Jeśli chcemy, aby była bardziej wytrawna, wtedy stosujemy spirytus do 60% alkoholu lub wódkę. Jeśli chcemy wydobyć więcej słodyczy z owoców, wtedy stosujemy spirytus o zawartości 70% alkoholu. Możemy oczywiście kupić spirytus 95% w sklepie, który jest powszechny i wymieszać go w proporcjach 1:1 z wódką. Wtedy otrzymamy mieszankę o stężeniu 70% alkoholu.

Jeśli chodzi o ilość czeremchy, jaką potrzebujemy, to przyjmujemy tutaj standardowe proporcje, tak jak dla większości nalewek. Czyli na półtora litra alkoholu potrzebujemy 1 kg owoców. Poniżej więc znajdują się składniki na jedną porcję.

Składniki

  • 750 ml wódki 40%
  • 750 ml spirytusu 95%
  • 2 kg owoców czeremchy

Jeśli lubimy słodkie nalewki, to możemy oczywiście ją dosłodzić. Na taką ilość składników 1 kg cukru, to jest w zupełności wystarczająca ilość.

Przygotowanie

Owoce czeremchy przebieramy i wykorzystujemy tylko te zdrowe. Następnie na dwa dni pozostawiamy je w przewiewnym miejscu, zwłaszcza, gdy używamy czeremchy zwyczajnej. Wtedy straci swoją goryczkę, ale też trochę przeschnie.

Następnie przekładamy ją do dużego słoika i jeśli dodajemy cukier to zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dwa dni w zaciemnione miejsce. Jeśli nie stosujemy cukru to wtedy od razu zalewamy je alkoholem i odstawiamy na minimum dwa tygodnie. Po tym czasie odsączamy sam płyn, który butelkujemy i odstawiamy na jeszcze dwa miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji.