Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez śledzi w oleju. Zwykle przygotowujemy kilka rodzajów śledzi. Czasem w musztardzie, innym razem po kaszubsku, ale zawsze do tego co roku są śledzie w oleju i to się nie zmienia. Warto znać ten przepis!
Zaczynamy od wymoczenia filetów śledziowych w wodzie. Powinny spędzić w niej około czterech godzin. Po tym czasie wyjmujemy je, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Teraz możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Cebulkę również kroimy, ale tym razem tak jak lubimy. Jedno wolą w kosteczkę, a inni w piórka. Wybierzcie swój ulubiony sposób do śledzików.
Przygotuj słoiki, a następnie wsyp łyżeczkę gorczycy do każdego i świeżo mielonego pieprzu. Następnie dodaj trochę cebuli. Włóż kawałki śledzi, następnie znów cebulę i tak przekładaj, aż słoik będzie pełny. W trakcie wrzuć też kilka ziarenek ziela angielskiego. 3-4 na słoik wystarczą.
Wszystko zalej olejem, tak aby śledzie znalazły się pod nim. Słoiki zakręć, a następnie włóż do lodówki. Smacznego!
Zwykle śledziki znikają bardzo szybko, ale jeśli zamierzacie trzymać je przez dłuższy czas, wtedy lepiej zrobić je bez cebuli.