Przepis na najlepsze sajgonki

Poznajcie przepis na sajgonki. Jest to popularne danie z kuchni chińskiej, który każdy zna nawet jeśli go nigdy nie próbował. Są to małe naleśniczki z nadzieniem mięsno-warzywnym. Czasami są to też krewetki. Podawane są jako przekąska zwykle ze słodkim sosem chili, na który przepis też dzisiaj tutaj poznacie. Sajgonki zawija się w specjalne ciasto lub papier ryżowy.

Składniki

  • opakowanie papieru ryżowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz

  • 200g kapusty pekińskiej
  • 100g chińskiego makaronu
  • garść grzybów mung
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie przez 5 minut. Chiński makaron zalewamy wrzątkiem, dodajemy trochę sosu sojowego i też odstawiamy na 5 minut. W tym czasie zajmiemy się kapustą pekińską, którą należy drobno posiekać. Pieczarki i cebulę kroimy w małą kostkę. Marchew i czerwoną paprykę w cienkie paski.

Kapustę wrzuć na patelnię i podsmaż na niedużej ilości oliwy. W tym czasie odsącz grzyby i makaron chiński, posiekaj i dodaj do kapusty. Doprawiamy je solą i pieprze oraz dodajemy trochę sosu sojowego. Po wymieszaniu i podsmażeniu całości należy odsączyć z nich nadmiar wody.

Papier ryżowy namocz w wodzie przez kilka sekund aby tylko zmiękł. Połóż go na deskę i teraz połóż łyżkę farszu, warzywa i zawiń jak małego krokieta. Brzegi posmaruj wodą z mąką ziemniaczaną, wtedy nie będą się rozwijać.

Sajgonki smażymy teraz na głębokim oleju, ale nie wrzucamy ich zbyt dużo aby się ze sobą nie stykały bo mogą się zlepić i rozlecieć. Podajemy je z słodkim sosem chili. Przepis na niego znajdziecie poniżej.

Przepis na słodki sos chili

Składniki

  • 4 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • sól
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

Papryczki przekrajany na pół, usuwamy pestki oraz końcówki. Resztę siekamy na drobne kawałki. Następnie obierz czosnek i posiekaj w cienkie plasterki. Oba składniki dodajemy do blendera, dodajemy trochę wody i tworzymy jednolitą masę. Teraz możemy wyjąć ostrą pastę, którą stworzyliśmy i przełożyć do garnuszka. Dodajemy szczyptę soli dla smaku, ocet, cukier i resztę wody oraz gotujemy 5 minut. W kubku wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną i dodaj do sosu. Gotuj i mieszaj cały czas, aż zgęstnieje i gotowe. Nasz słodki sos chili można podać razem z sajgonkami :)

Skomentuj

Przepis na najlepsze sajgonki