Przepis na nadziewane pieczarki – imprezowa przekąska!

Poznajcie przepis na nadziewane pieczarki. To prosta w przygotowaniu i szybka przekąska, którą możesz przygotować na imprezę czy jako dodatek do obiadu. Przepis ten znam od dawna, kiedyś od koleżanki dostała go moja mama i gdy je zrobiła raz wiedziałam już, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Dlaczego? Otóż dlatego, że świetnie smakują na ciepło, ale gdy ostygną również są dobre. To jest bardzo ważne gdy przygotowujemy przyjęcie. Warto aby pojawiły się na nim dania na gorąco, ale gdy dłużej poleżą na stole nikt już po nie nie sięga. Robią się niesmaczne, a następnego dnia nadają się już tylko do wyrzucenia.

Z tymi pieczarkami jest inaczej. Na ciepło są naprawdę bardzo smaczne, ale nie są wcale gorsze na zimno. Dlatego niezależnie od tego na jakim etapie jest przyjęcie, które zorganizowałam, przekąska znika z talerza :) No i wszyscy mówią, że im smakuje, miejmy nadzieję, że szczerze.

Przepis na nadziewane pieczarki

Jako, że jest to danie imprezowe to przygotowane będzie w piekarniku. Nikt przecież nie ma podczas imprezy czasu ani ochoty na to by stać nad tłuszczem i smażyć pieczarki. Możesz więc przygotować je sobie wcześniej, a wstawić do piekarnika dopiero gdy pojawią się goście. Jest to przynajmniej przeze mnie preferowany sposób ich przygotowania. Pamiętaj tylko o tym, że jest tam mięso i nie mogą stać w temperaturze pokojowej zbyt długo.

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • natka pietruszki
  • tarty ser mozzarella lub inny

Przygotowanie

Zaczynamy od obrania pieczarek. Jeśli nie lubisz tego robić tak samo jak ja to proponuję Ci tylko je umyć. Jeśli jednak masz więcej czasu to po prostu je obierz. Następnie wykręć wszystkie nóżki i odłóż je na bok.

Przygotuj blachę i posmaruj ją oliwą. Najwygodniej robi mi się to pędzelkiem. Następnie rozkładamy na niej kapelusze pieczarek obok siebie środkiem do góry. Teraz zajmiemy się nadzieniem, a do tego potrzebujemy pół kilo mięsa mielonego, najlepiej wołowiny. Przekładamy je do miski i dodajemy sól oraz pieprz dla smaku. Nie potrafię podać Wam dokładnej ilości bo robię to na oko. Dajcie tyle ile zwykle dodajecie do kotletów mielonych. Do tego dodaję też trochę papryki słodkiej w proszku oraz posiekaną natkę pietruszki ok. 1-2 łyżki. Mięso należy teraz dobrze wymieszać.

Z mięsa formujemy niewielkie kulki, które muszą się zmieścić w kapeluszach pieczarek. Dlatego ich wielkość dostosuj do tego jakie grzyby kupiłaś. Umieszczamy kulki wewnątrz kapeluszy, które wcześniej wyłożyliśmy na blachę.

Pieczarki przesmaruj teraz oliwą z oliwek używając do tego pędzelka lub jeśli masz specjalny atomizer możesz spryskać pieczarki oliwą. Teraz pieczarki posypujemy tartym serem, który później bardzo ładnie się roztopi. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy pieczarki przez pół godziny. Po wyjęciu możemy ozdobić je świeżą natką pietruszki i podać na stół :)

Mam nadzieję, że przepis na pieczarki faszerowane mięsem i podane jako imprezową przekąskę przypadnie Wam do gustu. Warto go wykorzystać bo naprawdę nie ma z nimi wiele pracy, a przekąska jest bardzo apetyczna. Smacznego! :)

Skomentuj

Przepis na nadziewane pieczarki – imprezowa przekąska!