9 grudnia 2019

Przepis na mus czekolady

Mus czekoladowy to przepyszny pomysł na deser. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Na górze ozdobimy go bitą śmietaną i posypiemy kakao. Możecie w ten sposób zaskoczyć znajomych podając prosty, ale jednocześnie bardzo smaczny deser.

Składniki na mus czekoladowy

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki wody
  • 30 g masła
  • 50 g cukru brązowego

Bita śmietana

  • 1 szklanka śmietany 36%

Dodatkowo

  • kakao do posypania

Przygotowanie musu czekoladowego

Pamiętaj aby kupić czekoladę dobrej jakości. Zawartość czekolady powinna być w okolicy 80%. Dzięki temu mus wyjdzie naprawdę dobry. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy do niej cukier i masło. Teraz mikserem mieszamy składniki. Masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję.

Masę przekładamy do naczyń, w których ją podamy. Proponuję nakładać ją na środek łyżką, aby nie pobrudzić ścianek naczynia. Wtedy deser wygląda jakby był przygotowany w drogiej restauracji :)

Teraz musimy jeszcze przygotować bitą śmietanę. Śmietana powinna być z lodówki. Najlepiej do lodówki jest również włożyć miskę, w której ją przygotujemy, albo przepłukać ją chociaż lodowatą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy przez pół minuty na najwyższych obrotach naszego miksera. Potem zmniejszamy obroty i ubijamy dalej, aż stanie się gęsta.

Śmietanę przekładamy na nasz mus czekoladowy, posypujemy kakao i wkładamy do lodówki do momentu podania.