Przepis na mielone pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym z mięsa mielonego to klasyka na naszych stołach. Warto znać ten przepis. Podać można je na wiele sposobów. Świetnie smakują podane z makaronem czy ziemniakami. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje to wiele czasu. Powinnaś bez problemu zamknąć się w trzydziestu minutach. Jeśli podasz je z makaronem to samo danie będzie niezwykle szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, drobiowego lub wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów w puszcze
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę
  2. Zeszklij ją na oliwie i odstaw na bok do wystudzenia
  3. Mięso przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj cebulkę i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Z mięsa formujemy kulki. Smażymy je na oleju z każdej strony. Gdy mięso się zetnie dolewamy pomidoryz  puszki.
  5. Przykrywamy i chwilę dusimy razem.
  6. Danie jest już gotowe.