10 stycznia 2022

Przepis na masło czosnkowe – idealny dodatek do przekąsek

Masło czosnkowe oprócz sosu czosnkowego, to mój ulubiony dodatek do przekąsek. Świetnie smakuje na tostach, bagietkach, bułeczkach, kanapeczkach. Sprawdza się jako dodatek do mięsa, owoców morza, ziemniaków. Jeśli tylko lubicie czosnek, to z pewnością znajdziecie dla tego masełka multum zastosowań.

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Dlatego sporo przed przygotowaniem masełka czosnkowego musimy wyjąc je z lodówki, aby zmiękło. Możemy od razu z lodówki kostkę rozpakować i przełożyć do miseczki, co będzie łatwiejsze teraz, niż po jego zmięknięciu.

Teraz do masła dodajemy wyciśnięte cztery ząbki czosnku. Oczywiście tą ilość możemy regulować w zależności od tego, jak mocno czosnkowe masełko lubimy. Z czterema ząbkami będzie dość czosnkowe, ale moim zdaniem nie przesadnie. Ja jednak bardzo lubię czosnek, więc ewentualnie możecie dodać najpierw 2-3 ząbki, a potem dodać więcej w razie potrzeby.

Do masełka możemy też dodać dowolne zioła np. pietruszkę. Dodajemy również szczyptę soli i dokładnie mieszamy masełko. Możemy trzymać je na wierzchu lub w lodówce, jeśli chcemy, aby dłużej wytrzymało. Będzie wtedy jednak trudniej je rozsmarowywać. Zależy to jednak, do czego będziemy go używać. Jeśli do potraw ciepłych, to z lodówki nie będzie problemu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!