Przepis na marynatę do karkówki na grilla

Przepis na marynatę do karkówki na grilla jest bardzo prosty w wykonaniu, ale to dzięki niemu mięso przygotowane w ten sposób będzie miało wyjątkowy smak. Dla wielu zaczął się już okres wakacji. Nie wszyscy spędzą je na wyjazdach, a część osób na pewno będzie w tym czasie urządzać imprezy przy grillu. W takiej sytuacji przepis ten sprawdzi się doskonale. Zachęcam Was do samodzielnego marynowania karkówki. Niestety gotowe zamarynowane mięso, które możemy kupić w marketach nie jest dobrym wyborem. Po pierwsze dlatego, że nie jesteśmy w stanie ocenić jego wyglądu i świeżości bo jest pokryte marynatą. Po drugie, że sam jej skład wcale nie musi być najlepszy dla naszego zdrowia. Dlatego lepiej zrobić ją samodzielnie.

Przepis na marynatę do karkówki na grilla

Jeśli mówimy o grillu to wielu kojarzy się on albo z kiełbasą, albo z karkówką. Jeśli ta druga to oczywiście najlepsza w dobrej marynacie. Każdy ma swoje predyspozycje smakowe. Jeden woli gdy mięso jest ostrzejsze, drugi gdy jest łagodne, a trzeci gdy ma swój specyficzny smak np. miodowo-musztardowy. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na marynatę, która smakuje mi i mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Oczywiście to nie jedyna marynata, którą lubię i z pewnością jeszcze podzielę się z Wami w przyszłości innymi przepisami na marynaty do karkówki. Na razie jednak wypróbujcie ten i dajcie znać jak Wam smakuje.

Składniki na marynatę

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej w kosteczkę
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki sosu BBQ

Przepis na sos BBQ znajdziecie na naszej stronie. Możecie też kupić gotowy, ale uważajcie na te tanie – nie są zbyt dobre w smaku. Jeśli nie macie sosu BBQ możecie też zastąpić go keczupem.

Przygotowanie

Przygotowanie marynaty to już pestka. Po prostu trzeba wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ja robię to w sprytny sposób. Biorę pudełko, w którym będę marynować karkówkę. Wrzucam wszystkie składniki i zamykam je. Następnie mocno nim wstrząsam. Teraz otwieram ponownie i wkładam umytą i osuszoną karkówkę nacierając ją dokładnie marynatą. Układam dość ciasno i wkładam na dobę do lodówki. Dlatego najlepiej jest przygotować karkówkę dzień przed grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu zróbcie to rano jak najwcześniej. Im dłużej poleży w marynacie tym będzie smaczniejsza.

Karkówka z masłem czosnkowym

Masło czosnkowe świetnie pasuje do karkówki. Korzystam z niego na dwa sposoby w zależności od chęci. Czasem smaruję nim delikatnie karkówkę gdy już zdejmę ją z grilla i ląduje na talerzu. Gdy mam natomiast kromki chleba to smaruję je masłem czosnkowym i grilluję, a potem takie czosnkowe zapiekanki podaję do karkówki. Naprawdę smakuje wyśmienicie, a zrobienie domowego masła czosnkowego to żadna filozofia.

Składniki

  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • kostka masła
  • trochę pietruszki
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Masło najlepiej aby postało na stole i zmiękło. Wtedy przerzuć je do miseczki i wyciśnij do niego czosnek. Dodaj trochę posiekanej pietruszki, sól oraz pieprz. Na koniec łyżeczkę soku z cytryny i wszystko wymieszaj. Włóż do lodówki i wyjmij na chwilę przed grillowaniem aby łatwo można było je rozsmarować.