Przepis na marynatę do karkówki na grilla jest bardzo prosty w wykonaniu, ale to dzięki niemu mięso przygotowane w ten sposób będzie miało wyjątkowy smak. Dla wielu zaczął się już okres wakacji. Nie wszyscy spędzą je na wyjazdach, a część osób na pewno będzie w tym czasie urządzać imprezy przy grillu. W takiej sytuacji przepis ten sprawdzi się doskonale. Zachęcam Was do samodzielnego marynowania karkówki. Niestety gotowe zamarynowane mięso, które możemy kupić w marketach nie jest dobrym wyborem. Po pierwsze dlatego, że nie jesteśmy w stanie ocenić jego wyglądu i świeżości bo jest pokryte marynatą. Po drugie, że sam jej skład wcale nie musi być najlepszy dla naszego zdrowia. Dlatego lepiej zrobić ją samodzielnie.
Jeśli mówimy o grillu to wielu kojarzy się on albo z kiełbasą, albo z karkówką. Jeśli ta druga to oczywiście najlepsza w dobrej marynacie. Każdy ma swoje predyspozycje smakowe. Jeden woli gdy mięso jest ostrzejsze, drugi gdy jest łagodne, a trzeci gdy ma swój specyficzny smak np. miodowo-musztardowy. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na marynatę, która smakuje mi i mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Oczywiście to nie jedyna marynata, którą lubię i z pewnością jeszcze podzielę się z Wami w przyszłości innymi przepisami na marynaty do karkówki. Na razie jednak wypróbujcie ten i dajcie znać jak Wam smakuje.
Przepis na sos BBQ znajdziecie na naszej stronie. Możecie też kupić gotowy, ale uważajcie na te tanie – nie są zbyt dobre w smaku. Jeśli nie macie sosu BBQ możecie też zastąpić go keczupem.
Przygotowanie marynaty to już pestka. Po prostu trzeba wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ja robię to w sprytny sposób. Biorę pudełko, w którym będę marynować karkówkę. Wrzucam wszystkie składniki i zamykam je. Następnie mocno nim wstrząsam. Teraz otwieram ponownie i wkładam umytą i osuszoną karkówkę nacierając ją dokładnie marynatą. Układam dość ciasno i wkładam na dobę do lodówki. Dlatego najlepiej jest przygotować karkówkę dzień przed grillowaniem. Jeśli nie macie tyle czasu zróbcie to rano jak najwcześniej. Im dłużej poleży w marynacie tym będzie smaczniejsza.
Masło czosnkowe świetnie pasuje do karkówki. Korzystam z niego na dwa sposoby w zależności od chęci. Czasem smaruję nim delikatnie karkówkę gdy już zdejmę ją z grilla i ląduje na talerzu. Gdy mam natomiast kromki chleba to smaruję je masłem czosnkowym i grilluję, a potem takie czosnkowe zapiekanki podaję do karkówki. Naprawdę smakuje wyśmienicie, a zrobienie domowego masła czosnkowego to żadna filozofia.
Masło najlepiej aby postało na stole i zmiękło. Wtedy przerzuć je do miseczki i wyciśnij do niego czosnek. Dodaj trochę posiekanej pietruszki, sól oraz pieprz. Na koniec łyżeczkę soku z cytryny i wszystko wymieszaj. Włóż do lodówki i wyjmij na chwilę przed grillowaniem aby łatwo można było je rozsmarować.