Przepis na leniwe pierogi

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na leniwe pierogi, które często mylone są z kopytkami. Tak naprawdę to dwa różne dania, ale warto znać obydwa przepisy. Pierogi leniwe to szybkie i proste w przygotowaniu danie, które możecie zrobić na obiad jeśli nie macie zbyt dużo czasu i chęci na gotowanie bardziej złożonych przepisów. Ja podaję je zawsze z bułką tartą podsmażoną na masełku.

Składniki

  • 1 jajko
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgniatamy widelcem
  2. W misce ubijamy białko
  3. Do twarogu dodajemy żółtko, sól i ubite białko
  4. Mieszamy razem całość
  5. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto
  6. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rolujemy
  7. Kroimy je następnie tak jak kopytka
  8. Leniwe pierogi gotujemy na wrzącej osolonej wodzie
  9. Gdy wypłyną są już gotowe

Podanie

Pierogi leniwe można podawać na wiele sposobów, ja robię to z bułką tartą podsmażoną na maśle. Dlatego też w przepisie nie ma cukru. Można je zrobić też bardziej na słodko i do przepisu dodać cukier zwykły lub wanilinowy i potem polać śmietaną z cukrem lub jogurtem. Tak naprawdę wszystko zależy od Waszych gustów. Ja zdecydowanie wolę je w wersji nie słodkiej :)

Skomentuj

Przepis na leniwe pierogi