21 grudnia 2020

Przepis na lemon curd

Czym jest lemon curd? To kwaśny krem o smaku cytrynowym, który używa się głównie jako dodatek do tortów czy ciastek. Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodyczą, lekko ją rozbijając i sprawiając, że ciasta nie są aż tak bardzo słodkie.

Ja bardzo lubię lemon curd i stosuję go często do różnych ciast, które piekę czy nawet deserów. Bardzo smakują mi również domowe pączki z lemon curd zamiast marmolady. Spróbujcie bo jest naprawdę dobry.

Składniki na lemon curd

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 cytryny do obrania ze skórki
  • 4 cytryny do wyciśnięcia soku

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania trzech miseczek. Do jednej wbij dwa jajka.
  2. Następnie do dwóch pozostałych miseczek rozdziel białka od żółtek z dwóch pozostałych jaj.
  3. Cytryny sparz gorącą wodą, a następnie obierz je ze skórki.
  4. Następnie z czterech cytryn wyciśnij sok do szklanki. Będziemy potrzebować pół szklanki soku.
  5. Teraz zmiksuj 2 jajka, 2 żółtka i cukier. Musi powstać z tego jasny krem.
  6. Ubitą masę przełóż do garnuszka. Dodaj resztę składników i podgrzewaj na kuchence, aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj i nie doprowadzaj do zagotowania.
  7. Powstała gęstą masę (podobna do budyniu) przetrzyj przez sitko.
  8. Następnie gdy przestygnie przełóż do słoika. Zamknij i przechowuj w lodówce.