Czym jest lemon curd? To kwaśny krem o smaku cytrynowym, który używa się głównie jako dodatek do tortów czy ciastek. Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodyczą, lekko ją rozbijając i sprawiając, że ciasta nie są aż tak bardzo słodkie.
Ja bardzo lubię lemon curd i stosuję go często do różnych ciast, które piekę czy nawet deserów. Bardzo smakują mi również domowe pączki z lemon curd zamiast marmolady. Spróbujcie bo jest naprawdę dobry.
Składniki na lemon curd
4 jajka
150 g cukru
80 g masła
2 cytryny do obrania ze skórki
4 cytryny do wyciśnięcia soku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania trzech miseczek. Do jednej wbij dwa jajka.
Następnie do dwóch pozostałych miseczek rozdziel białka od żółtek z dwóch pozostałych jaj.
Cytryny sparz gorącą wodą, a następnie obierz je ze skórki.
Następnie z czterech cytryn wyciśnij sok do szklanki. Będziemy potrzebować pół szklanki soku.
Teraz zmiksuj 2 jajka, 2 żółtka i cukier. Musi powstać z tego jasny krem.
Ubitą masę przełóż do garnuszka. Dodaj resztę składników i podgrzewaj na kuchence, aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj i nie doprowadzaj do zagotowania.
Powstała gęstą masę (podobna do budyniu) przetrzyj przez sitko.
Następnie gdy przestygnie przełóż do słoika. Zamknij i przechowuj w lodówce.