25 listopada 2021

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce piwa

Kurczak pieczony w piekarniku na butelce piwa to pomysł na niezwykle aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką. Dzięki temu sposobowi pieczenia kurczak w środku jest soczysty, a nikt chyba nie lubi przesuszonych piersi z kurczaka. Spróbujcie go raz, a już zawsze będziecie robić go w ten sposób.

Do przygotowania kurczaka w ten sposób będziemy potrzebować butelki piwa. Warto wybrać piwo o większej pojemności niż 500 ml. Dzięki temu butelka stoi stabilniej. Pamiętajcie też o tym, aby butelkę dobrze umyć i wymoczyć, aby odkleić z niej etykietę.

Podczas pieczenia kurczaka na butelce należy co jakiś czas do niego zerkać. Butelka oczywiście musi być otwarta. Dzięki temu co jakiś czas gorące piwo będzie się z niej wylewać i zwilżać mięso nadając mu kruchości, soczystości i aromatu. Jeśli jednak piwo z butelki nie będzie kipieć, wtedy wystarczy co 10-15 minut wrzucić do niego odrobinę soli. Od razu zacznie się pienić i wyciekać przez szyjkę butelki.

Osoby, które nie lubią piwa i nie chcą, aby kurczak zyskał jego aromat, piwo można zastąpić czymkolwiek. Może to być zwykła woda albo bulion warzywny.

Składniki

  • 1 kurczak
  • pieprz – szczypta
  • sól – szczypta
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • papryka ostra – szczypta
  • curry – 1 łyżeczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 butelka piwa (min. 500 ml)

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania marynaty.
  2. Wymieszaj w szklance oliwę z przyprawami. Czosnek wyciśnij przez praskę.
  3. Następnie natrzyj dokładnie.
  4. Następnie kurczaka wkładamy zamkniętego lub zawiniętego w worek do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmujemy go i nadziewamy na butelkę.
  6. Butelkę stawiamy na głebokiej blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
  7. Pieczemy dwie godziny w 170 stopniach Celsjusza

Jeśli chcecie za jednym zamachem zrobić cały obiad, możecie kurczaka upiec wraz z warzywami i ziemniakami. Dzięki temu skąpane w piwie i tłuszczu wtapiającym się z mięsa będą bardzo smaczne i aromatyczne. Wystarczy wysypać je na dnie naczynia, w którym pieczemy kurczaka stojącego na butelce.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!