Krokiety z serem i pieczarkami to pomysł na apetyczny obiad lub kolację. Krokiety takie są bardzo proste w przygotowaniu. Różnią się od krokietów, które robimy na święta, z kapustą i grzybami. Dzięki temu pasują niezależnie od okazji i można przygotować je również jako poczęstunek dla gości podczas imprezy.
Składniki
- naleśniki (przepis na nie znajdziecie tutaj)
- 0,5 kg pieczarek
- 200 g żółtego sera (najlepsze będą gouda lub cheddar)
- pieprz
- sól
- olej
- bułka tarta
- jajko
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności smażymy naleśniki według przepisu i odstawiamy je na bok
- Następnie zabieramy się do przygotowania farszu, pieczarki umyj i obierz
- Następnie zetrzyj je na grubej tartce
- Podsmaż na patelni aby puściły wodę, która następnie musi odparować, doprawiamy solą i pieprzem
- Gdy ostygną przesyp je do miski i dodaj starty na grubych oczkach ser
- Po wymieszaniu farsz wkładamy na naleśniki i zawijamy
- Jeśli masz problem z zawijaniem krokietów zobacz jak to zrobić tutaj
- Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej
- Smażymy z dwóch stron i gotowe