Przepis na krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to pomysł na aromatyczny i pyszny obiad. Możecie podać ją z grzankami. Ich przygotowanie jest proste. Wystarczy kilka kromek chleba pokroić w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej masło, a następnie smażymy chleb na średnim ogniu, aż zrobi się złocisty. Na koniec możemy posypać go przyprawami takimi jakie lubimy. Takie grzaneczki świetnie będą pasować do tej zupy.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii
  • bulion warzywny (przepis na bulion)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy, a następnie obieramy je ze skórki
  2. Obrane pomidory kroimy w kostkę
  3. Pomidory wrzucamy do garnka i zalewamy bulion
  4. Następnie doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz
  5. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a bulion odparuje i całość zgęstnieje
  6. 15 minut przed końcem dodajemy wyciśnięty czosnek, trochę pieprzu, soli i szałwię
  7. Na koniec wszystko blendujemy i gotowe
  8. Krem z pomidorów podajemy z grzankami

 

Skomentuj

Przepis na krem z pomidorów