22 lutego 2021

Przepis na kotlety rybne

Jeśli macie dość mielonych to poznacie przepis na kotlety rybne. To pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Warto bowiem jeść jak najwięcej ryb!

Składniki

  • 0.5 kg filetów z mintaja
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  2. To samo robimy z marchewką, pietruszką i porem – wcześniej obierając je i myjąc.
  3. Podsmaż cebulkę na oliwie.
  4. Resztę warzyw ugotuj w wodzie z solą. Po odcedzeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Ryby po rozmrożeniu osusz papierowymi ręcznikami. Następnie oprósz je solą i pieprzem i usmaż.
  6. Przygotuj miskę, wrzuć do niej warzywa, ryby i cebulkę, dodaj jajko, a następnie rozdrobnij blenderem.
  7. Dosyp bułki tartej, wyrób rękami i uformuj kotlety.
  8. Obtocz je w mące i usmaż na oliwie.