22 lutego 2021
Przepis na kotlety rybne
Jeśli macie dość mielonych to poznacie przepis na kotlety rybne. To pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Warto bowiem jeść jak najwięcej ryb!
Składniki
- 0.5 kg filetów z mintaja
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- To samo robimy z marchewką, pietruszką i porem – wcześniej obierając je i myjąc.
- Podsmaż cebulkę na oliwie.
- Resztę warzyw ugotuj w wodzie z solą. Po odcedzeniu odstaw do wystudzenia.
- Ryby po rozmrożeniu osusz papierowymi ręcznikami. Następnie oprósz je solą i pieprzem i usmaż.
- Przygotuj miskę, wrzuć do niej warzywa, ryby i cebulkę, dodaj jajko, a następnie rozdrobnij blenderem.
- Dosyp bułki tartej, wyrób rękami i uformuj kotlety.
- Obtocz je w mące i usmaż na oliwie.