Przepis na kokosanki

Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na kokosanki. Są to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka na bazie białek i wiórków kokosowych. Ich smak jest bardzo fajny. Oprócz oczywiście aromatycznych wiórek kokosowych przyjemna jest chrupiąca skórka z wierzchu i wilgotny środek. Ciastka takie bardzo smakują dzieciom, ale i dorośli na pewno sięgną nie tylko po jedno. Ja bardzo lubię je do kawy. Są dość słodkie dlatego gorzka kawa świetnie przełamuje ich smak. Pewnie większość z Was pamięta je choćby z własnego dzieciństwa nawet jeśli nigdy później ich nie robiliście. Kiedyś były bardziej popularne ze względu na to, że dostępność różnych składników była mniejsza. Jeśli zdarzyło się, że nie jedliście ich nigdy to zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasta te są proste, ale za to ciężko się od nich oderwać :)

Przepis na kokosanki

Składniki do kokosanek są proste. Wystarczą oczywiście wiórki kokosowe, jajka, masło i cukier puder. Możecie też trochę pofantazjować. Dodać trochę ulubionego aromatu, polecam spróbować Wam kiedyś z aromatem pomarańczowym – naprawdę ciekawy smak. Fajnie słodycz rozbija dodanie trochę soku z cytryny. Ale jeśli nie robiliście ich nigdy to zacznijcie od tradycyjnego smaku aby go poznać :)

Składniki

  • 4 białka jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 50 g masła
  • 400 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku
  2. Wsypujemy do niego wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy
  3. Odstawiamy do wystygnięcia
  4. Białka ubijamy z cukrem na sztywno
  5. Dodajemy wiórki (muszą już być zimne)
  6. Mieszamy dokładnie
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  8. Łyżką stawiamy kleksy z masy robiąc odstępy bo jeszcze trochę urosną
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza
  10. Pieczemy 15 minut, muszą być rumiane

Skomentuj

Przepis na kokosanki