10 stycznia 2022

Przepis na kluski leniwe

Kluski leniwe, które też często nazywamy pierogami leniwymi to świetny pomysł na obiad. Tradycyjne leniwe to danie, które kiedyś często można było spotkać na stale. Są one proste w przygotowaniu. Podane wraz z bułeczką tartą na masełku są po prostu genialne w smaku. Dzisiaj coraz rzadziej je robimy, ale to wielki błąd. Dlatego chcielibyśmy do tego przepisu powrócić i zachęcić Was do przygotowania leniwych na obiad.

Składniki

  • 0.5 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • bułka tarta

Przygotowanie

Masło klarowane i bułka tarta oczywiście będą nam potrzebne do podania. Często pada pytanie, jakie proporcje stosować podczas robienia bułki tartej na masełku. Ja stosuję zasadę: 1/2 kostki masła i 4 łyżki bułki tartej. Akurat tyle sprawdza się na naszą rodzine, a bułeczka wychodzi idealnie. Nie jest zbyt gęsta, ale też nie za rzadka. Proporcja bułki w masełku jest wprost idealna. To jednak przygotujemy pod sam koniec, gdy leniwe będą dochodzić gotując się w garnku z osoloną wodą.

Zacznijmy więc przygotowanie klusek leniwych. Zaczynamy od twarogu, który przekładamy do miski, a następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy do niego sól oraz mąkę. Jeśli chodzi o jajka, to musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka od razu dodajemy do sera.

Białka przekładamy do miski i za chwilę ubijemy je z odrobiną soli. Najpierw jednak mieszamy dokładnie składniki w misce z serem. Teraz ubijamy białka i dodajemy je do sera, a następnie znów mieszamy.

Przygotuj stolnicę lub blat kuchenny. Oprusz go mąką, a następnie przełóż na nią ciasto. Uformuj z niego wałek, tak samo jak na kopytka, a następnie pokrój na kawałki. Dokładnie tak samo, jak kopytka :)

Gotuj kluski leniwe w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię. Nie gotują się długo, a więc już w momencie wstawiania wody możesz zacząć przygotowywać bułkę tartą na maśle do polania ugotowanych klusek leniwych.

Leniwe wyjmujemy cedzakiem z wody lub sitkiem. Czekamy chwilę, aż woda zleci i podajemy je ciepłe wraz z bułką tartą. Życzymy smacznego :)

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!