4 września 2021

Przepis na Kalafior Buffalo – przepyszna przekąska!

Z pewnością znacie przepis na „buffalo wings” czyli sławne skrzydełka buffalo. To bardzo popularna przekąska rodem z USA. Podawane są tam tradycyjnie podczas zawodów Super Bowl. Chrupiące i pikantne skrzydełka buffalo są oczywiście przepyszne, ale jeśli chcemy tę przekąskę odchudzić, albo spróbować czegoś innego to proponujemy Wam przepis na kalafior buffalo. Spróbujcie go, a na stałe zagości w Waszym menu imprezowym.

Składniki na kalafior buffalo

  • 1 kalafior
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu siracha
  • 2 łyżki oliwy
  • sezam
  • pietruszka

Przygotowanie

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Następnie wymieszaj ze sobą mąkę, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dodaj mleko, a następnie wymieszaj dokładnie. Dodaj do ciasta różyczki kalafiora i dobrze wymieszaj. Następnie przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Teraz połącz keczup, ostry sos, miód, oliwę i wyciśnij do tego czosnek przez praskę. Dobrze wymieszaj i posmaruj kalafior. Piecz go w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podaj posypany sezamem i świeżą posiekaną pietruszką.