17 listopada 2021

Przepis na gulasz wieprzowy

Przepis na gulasz wieprzowy świetnie sprawdzi się na obiad. Podać możemy go z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaczki, kasza czy ryż. Do tego surówka, choćby z kiszonej kapusty. Oczywiście dodatki zależą od naszych predyspozycji, dlatego pozostawiamy je Wam. Doskonale wiecie, co Wasi domownicy lubią najlepiej.

Składniki

  • 0.5 kg szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na kawałki
  2. Następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia
  3. Gdy mięso się zarumieni opruszamy je mąką
  4. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek
  5. Smażymy chwilę mieszając, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy
  6. Następnie mięso zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie
  7. Co jakiś czas sprawdzamy jego miękkość i przy okazji mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody, najlepiej gorącej z czajnika
  8. Gdy mięso jest już gotowe dodajemy łyżkę przecieru rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!