Przepis na gołąbki w papryce

Przepis na gołąbki w papryce to sposób na szybki obiad. Jeśli macie ochotę na gołąbki, ale nie macie ochoty ich robić to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba tutaj parzyć kapusty, oddzielać liści i przy okazji się poparzyć. Wystarczy, że odkroicie czubek papryki i wydrążycie środek i połowa roboty za nami :)

Z podanych proporcji wyjdzie obiad dla sporej rodzinki lub obiad na kilka dni dla mniejszej liczby osób. Farszu powinno starczyć na ok. 12 większych papryk. Oczywiście możecie zmniejszyć ilość ryżo o połowę, tak jak i mięsa i zrobić mniej. My jednak lubimy zrobić ten obiad od razu na dwa dni. Idealnie sprawdza się to w weeekend. W sobotę robimy obiad, a na niedzielę jest już wtedy gotowy i można więcej czasu spędzić razem zamiast stania przy garach :)

Składniki

  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 4 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 12 sporej wielkości papryk
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż w woreczkach i odstaw do przestudzenia
  2. Następnie przełóż mięso mielone do miski i dodaj do niego ryż z woreczków
  3. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do mięsa z ryżem
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj tak jak na kotlety mielone
  5. Z papryk odkrój kapelusze i wydrąż środek
  6. Nafaszeruj papryki mięsem mielonym i ułóż w garnku obok siebie, dolej wody do połowy papryki
  7. Gotuj przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem
  8. Po ugotowaniu gołąbków odlej dwie szklanki wywaru, dodaj do nich 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i zabiel 3 łyżkami śmietany
  9. Gołąbki w papryce podajemy polane sosem pomidorowym

Skomentuj

Przepis na gołąbki w papryce