19 listopada 2020

Przepis na gofry bez glutenu

Przepis na bezglutenowe gofry jest prosty w przygotowaniu. To idealna propozycja na słodką przekąskę, dla osób z celiakią. Niestety osoby na diecie bezglutenowej bardzo mocno muszą uważać na to co jedzą i wiele rzeczy przygotowywać samodzielnie. Gluten występuje w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i pszenżyto. To oznacza, że bardzo wiele gotowych produktów po prostu nie może być spożywane przez osoby nietolerujące glutenu.

Jak zatem zrobić gofry bez glutenu bez użycia mąki pszennej? Po prostu użyjemy mieszanki trzech mąk – ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej. Dzięki temu gofry będą naprawdę pyszne i nie będą zawierały glutenu. Oczywiście do ich przygotowania będzie nam również potrzebna gofrownica.

Składniki na gofry bez glutenu

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka

Przygotowanie gofrów bez glutenu

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Do żółtek dodaj przesianą mąkę i sodę, mleko, a następnie zmiksuj
  3. Białka pij na sztywną pianę
  4. Dodaj białka do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj
  5. Ciasto nałóż na rozgrzaną posmarowaną tłuszczem gofrownicę i piecz, aż będą rumiane