Przepis na faszerowane muszle

Poznajcie przepis na faszerowane muszle czyli przepyszny i sycący obiad. Jeśli znudziły Ci się typowe obiady, które zwykle przygotowujecie to takie danie będzie miłym urozmaiceniem. Muszle nadziewane mięsem mielonym podane z sosem pomidorowym i świeżym szczypiorkiem to doskonały pomysł na pyszny obiad.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g muszli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ser mozzarella tarty do posypania
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Przygotuj głęboką patelnię, a następnie zeszklij na niej cebulę
  2. Potem dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż
  3. W garnuszku przygotujemy sos, wrzuć do niego puszkę pomidorów, wyciśnij czosnek, dodaj posiekane suszone pomidory
  4. Zredukuj sos aby był dość gęsty
  5. W tym samym czasie w garnku ugotuj makaron muszle
  6. Część sosu wymieszaj z mięsem mielonym, a resztę pozostaw do przykrycia
  7. Do środka muszli nałóż mięsa mielonego, ułóż je gęsto w naczyniu żaroodpornym
  8. Resztę sosu nałóż na muszle i posyp je tartą mozzarellą
  9. Piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza
  10. Na koniec po wyjęciu z piekarnika ozdób posiekanym szczypiorkiem
Skomentuj

Przepis na faszerowane muszle