Przepis na ekspresowe klopsy obiadowe w 15 minut

Fajny przepis na prosty obiad, który możecie zrobić w dwóch wersjach. Najpierw przygotowujemy mięso na klopsy, a potem albo je smażymy jako dodatek do obiadu np. ziemniaków i surówki lub w drugiej wersji dusimy w bulionie i dodajemy sos pomidorowy. Potem możemy podać je z makaronem spaghetti i stworzyć świetne danie :)

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego (tutaj wołowina, ale może być wieprzowina)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Ewentualnie

  • 1 słoik sosu pomidorowego
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Czosnek wyciskamy do mięsa. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do mięsa. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy soli oraz pieprzu do smaku i wyrabiamy mięso. Po wyrobieniu dodajemy bułkę tartą na oko, wyrabiamy i sprawdzamy czy z masy da się ulepić klopsy.

Z mięsa formujemy kulki i mamy teraz dwa sposoby na ich przygotowanie. Możemy je ugotować w sosie pomidorowym i bulionie. Kulki zalewamy bulionem na patelni. Gotujemy przez 5 minut, a potem dodajemy gotowy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze z 15 minut. W ten sposób mamy gotowe danie, można je podać np. z makaronem. Drugi sposób przygotowania jest szybszy, ale moim zdaniem mniej apetyczny. Po prostu smażymy je na patelni, aż się zarumienią. Można je wtedy podać do obiadu jako dodatek do ziemniaków czy ryżu i jakiejś surówki. Wybierzcie ten sposób, który bardziej przypadnie Wam do gustu, ale jeśli macie trochę czasu polecam wersję w sosie pomidorowym z makaronem.

Skomentuj

Przepis na ekspresowe klopsy obiadowe w 15 minut