Przepis na dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek to wspaniały pomysł na to by zachować smak lata w słoiku, sięgnąć po niego w środku zimy i zjeść pyszną kromkę chrupiącego chleba z dżemem śliwkowym. Zamiast go kupować zrób go sama. Przepis na niego jest bardzo prosty.

Składniki

  • 3 kg śliwek
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki oraz ogonki.
  2. Śliwki wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
  3. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut cały czas mieszając.
  4. Teraz dodajemy cukier i gotujemy, aż się całkowicie rozpuści.
  5. Następnie czekamy, aż sok się zredukuje i masa będzie dość gęsta.
  6. Garnek z dżemem odstawiamy na noc pod przykryciem.
  7. Następnego dnia wstawiamy je na gaz i na małym ogniu smażymy jeszcze raz przez 40 minut.
  8. Po tym czasie gorącym dżemem wypełniamy słoiki, zakręcamy i obracamy do góry nogami.
  9. Dżem gotowy :)

 

Skomentuj

Przepis na dżem ze śliwek