Dżem ze śliwek to wspaniały pomysł na to by zachować smak lata w słoiku, sięgnąć po niego w środku zimy i zjeść pyszną kromkę chrupiącego chleba z dżemem śliwkowym. Zamiast go kupować zrób go sama. Przepis na niego jest bardzo prosty.
Składniki
Przygotowanie
- Śliwki umyj, a następnie usuń z nich pestki oraz ogonki.
- Śliwki wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut cały czas mieszając.
- Teraz dodajemy cukier i gotujemy, aż się całkowicie rozpuści.
- Następnie czekamy, aż sok się zredukuje i masa będzie dość gęsta.
- Garnek z dżemem odstawiamy na noc pod przykryciem.
- Następnego dnia wstawiamy je na gaz i na małym ogniu smażymy jeszcze raz przez 40 minut.
- Po tym czasie gorącym dżemem wypełniamy słoiki, zakręcamy i obracamy do góry nogami.
- Dżem gotowy :)