23 maja 2020

Przepis na domowe lody orzechowe

Zrobienie domowych lodów orzechowych jest bardzo proste. Nie wymaga to wiele pracy, ani żadnych dodatkowych urządzeń. Zrobisz je za pomocą tego co masz już w swojej kuchni oraz kilku składników, które będą potrzebne do zrobienia domowych lodów orzechowych.

Składniki

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 400 ml mleka 2%
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 7 łyżek brązowego cukru
  • 4 żółtka

Przygotowanie

  1. Orzechy obierz, upraż delikatnie na suchej patelni i zmiel blenderem.
  2. Przygotuj garnek i wlej do niego mleko wraz ze śmietanką. Całość zagotuj i zdejmij z ognia gdy zacznie wrzeć.
  3. Dodaj do tego zmielone orzechy i odstaw na godzinę do ostygnięcia.
  4. Następnie przelej mleko przez sitko aby pozbyć się serwatki i zmielonych orzechów.
  5. Mleko, które przecedziłaś zagotuj.
  6. Utrzyj jajka z cukrem na kogiel mogiel.
  7. Następnie powoli wlewaj do jajka gorące mleko cały czas mieszając.
  8. Masę przelej jeszcze raz do czystego garnka i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż mleko zrobi się gęste.
  9. Następnie masę pozostawiamy do przestygnięcia.
  10. Następnie przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na noc.