25 lutego 2021

Przepis na domowe chrupiące krążki cebulowe

Domowe chrupiące krążki cebulowe to przepis, który idealnie sprawdzi się na wieczory filmowe czy imprezy ze znajomymi. Są one przepyszne, a podane wraz z ulubionymi sosami stanowić będą bardzo fajną przekąskę, która w mgnieniu oka zniknie z talerza.

Przepis na krążki cebulowe jest bardzo prosty w przygotowaniu. Liczba składników, które są nam potrzebne nie jest też wielka. W zasadzie większość potrzebnych do jego przygotowania produktów mamy zazwyczaj w swojej kuchni.

Składniki na krążki cebulowe

  • 2 cebule
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • olej

Przygotowanie

Przygotowanie przepisu jest niezwykle proste. Zaczynamy od cebuli, którą musimy najpierw obrać ze skórki. Następnie polecam umyć ją w lodowatej wodzie. Dzięki temu będziecie mniej płakać podczas jej krojenia w plastry.

Tak pokrojoną cebulę dzielimy na krążki, które następnie odkładamy na bo, a w tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta.

Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki pszennej. Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę proszku do pieczenia. Wlewamy 150 ml mleka i wbijamy jedno jajko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką (tej dajemy nieco więcej niż pozostałych przypraw), a następnie mieszamy ciasto za pomocą trzepaczki kuchennej.

Teraz na osobny talerzyk wysypujemy 8 łyżek bułki tartej. Każdy krążek cebuli w pierwszej kolejności maczamy w cieście, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

Tak przygotowane krążki cebulowe smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. W trakcie obracamy je na drugą stronę szczypcami kuchennymi. Złociste krążki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru oleju.

Krążki są gotowe. Możemy podać je z keczupem lub ulubionymi sosami. Są pyszne i chrupiące. Życzymy smacznego!