19 listopada 2020

Przepis na dietetyczne tłuczone ziemniaki – ten sposób Was zaskoczy!

Tłuczone ziemniaki to klasyka naszych obiadów, ale jednocześnie bomba kaloryczna. Wszystko przez to, że ziemniaki najczęściej tłuczemy wraz z dodatkiem kalorycznej śmietany. Możemy jednak bardzo łatwo ten przepis odchodzić i sprawić, że ziemniaki te nie będą zawierać, aż tak wielu kalorii.

Tym bardziej, ze opinia ziemniaków jako tuczących jest dla nich krzywdząca. 100 g gotowanych ziemniaków ma ok. 75 kcal. To naprawdę nie jest wiele. Oprócz tego ziemniaki zawiera witaminę C, wapń i potas. Dlatego mimo ich powszechnej opinii zapychacza, nie są wcale tak złym dodatkiem do obiadu. Oczywiście jeśli odpowiednio je przygotujemy.

Kaloryczność ziemniaków zwiększamy głównie dodatkami. Jeśli podajemy je okraszone masełkiem, ze śmietaną, czy ze skwarkami, nie ma się co dziwić, że nagle ich kaloryczność wzrasta.

Tłuczone ziemniaki łącza kaloryczność ziemniaków oraz śmietany, którą dodamy do ziemniaków. Zazwyczaj jest to dość gęsta śmietana, często 18% lub nawet 30%.

Jest jednak bardzo prosty sposób, aby tę kaloryczność tłuczonych ziemniaków zmniejszyć. Zamiast używania śmietany, czy nawet jogurtu naturalnego, użyjemy bulionu warzywnego. Jest on dietetyczny i pomaga stworzyć z ziemniaków gładkie puree.

Przepis na bulion warzywny

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 l przefiltrowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i płuczemy, a następnie wkładamy do garnka. Cebulę warto opalić nad palnikiem, bulion będzie wtedy lepszy.
  2. Zalewamy je wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.
  3. Gdy zawrze dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i zmniejszamy ogień.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.