19 lutego 2019

Przepis na czosnkowe puree ziemniaczane idealne do obiadu

Jeśli już znudziły Ci się ziemniaki takie jak zazwyczaj podajesz do obiadu to spróbuj tej małej wariacji na temat puree ziemniaczanego. Czosnkowy aromat naprawdę super się tutaj sprawdza. Będzie to świetną odskocznią od codziennych ziemniaczków krojonych czy tłuczonych.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • szklanka śmietany
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a umieszczamy w garnku. Jeśli mamy ładne ziemniaczki możemy je tylko umyć i ugotować w mundurkach, puree będzie wtedy jeszcze lepsze.
  2. Do wody, w której gotujemy ziemniaki wrzucamy kilka ząbków czosnku.
  3. Po odlaniu ziemniaków dajemy im chwilę i dodajemy do nich śmietanę oraz masło.
  4. Miksujemy je na gęste puree.