Przepis na cynamonowe gofry

Lubisz gofry? To dobrze bo dzisiaj powiemy Ci jak zrobić przepyszne gofry o cynamonowym aromacie, które połączą smak wakacji z jesiennym klimatem. Gofry możecie podać z tym co lubicie. Wyśmienite będą z syropem klonowym, cukrem pudrem, owocami czy domowymi przetworami.

Składniki

  • 0,5 l mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie suchych drożdży (7g)

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę przesianą przez sito, dodaj cynamon, cukier, proszek do pieczenia i suche drożdże, a następnie wymieszaj
  2. Przygotuj garnuszek i lekko podgrzej w nim mleko, aby rozpuścić w nim masło, następnie dodaj jajka i wszystko wymieszaj
  3. Mleko powoli wlewaj do suchych składników cały czas miksując
  4. Gdy otrzymasz już jednolitą masę odstaw ją na godzinę przykrytą ręcznikiem kuchennym
  5. Następnie przygotuj gofrownicę i gdy się rozgrzeje wymieszaj ciasto i zaaplikuj je na gofrownicę

 

Skomentuj

Przepis na cynamonowe gofry