Przepis na churros

Jak zrobić churros? Churros to hiszpańska przekąska, która na stałe zawitała do kanonu foodtruckowych przekąsek również w Polsce. Teraz praktycznie na każdej promenadzie podczas wakacji czy jarmarków można je kupić z różnymi dodatkami. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na churros nie musisz czekać na okazję. Przepis jest bardzo prosty do wykonania i wystarczy zaledwie kilka składników.

Przepis na churros

Składniki

  • szklanka wody
  • 60g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • cukier
  • cynamon
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do wody dodaj masło i sól, a następnie gotuj do roztopienia się masła
  2. Następnie do tego dodaj mąkę i proszek do pieczenia
  3. Wyłącz gaz i dobrze wymieszaj bardzo szybko aby ciasto się nie przypaliło
  4. Gdy ciasto wystygnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj
  5. Gotowe ciasto przeciśnij przez rękaw do rozgrzanego tłuszczu
  6. Gdy zarumieni się wyjmujemy i obtaczamy w posypce
  7. Z cynamonu i cukru zrób posypkę, wystarczy je ze sobą wymieszać

Churros najlepiej smakuje z sosem czekoladowym :) W foodtruckach często podawany jest z nutellą, ale zapewne jest to kwestia wygody. Najlepiej zrobić sobie jednak sos czekoladowy. Aby to zrobić wystarczy do śmietany kremówki dodać czekolady i zagotować. W ten oto sposób ten przysmak kuchni hiszpańskiej trafił do Wasze strzechy :) Możecie go wykorzystać na tłusty czwartek zamiast pączków czy chrustu. Będzie to ciekawą odmianą.

Skomentuj

Przepis na churros