23 lutego 2021

Przepis na chrupiące krążki cebulowe

Chrupiące krążki cebulowe to świetna przekąska na imprezę czy wieczór filmowy. Mają wiele zwolenników, ale nie ma w tym nic dziwnego. Są po prostu bardzo smaczne. Podać możemy je wraz z sosem tysiąca wysp lub deepem serowym. Sprawdzi się tutaj również tradycyjny sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wszelakich przekąsek.

Składniki na chrupiące krążki cebulowe

  • 2 cebule
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • olej

Pamiętajcie, że podczas przygotowywania przepisów może przydać wam się przelicznik kuchenny, który możecie pobrać i powiesić na lodówce.

Przygotowanie chrupiących krążków cebulowych

  1. Przygotuj miskę, a następnie przesiej do niej mąkę
  2. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj
  3. Dodaj jajko, mleko i przyprawy
  4. Następnie wyrób ciasto mikserem na wolnych obrotach
  5. Cebulę obierz, a następnie pokrój w krążki
  6. Każdy krążek maczamy w cieście, a potem obtaczamy w bułce tartej
  7. Krążki smażymy w rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia