Przepis na chrupiące gofry

Jak zrobić chrupiące gofry? To nie trudne, z naszym przepisem na pewno dasz radę. Jeśli chcesz je zrobić musisz oczywiście mieć gofrownicę. Gofry przypominają nam lato i czas spędzony w nadmorskich miejscowościach lub podczas innych wakacyjnych wypadów. Warto więc zrobić je sobie w trakcie zimy i wrócić chociaż wspomnieniami do tych chwil.

Gofry te możecie podać na wiele różnych sposobów. Ja najbardziej lubię na słodko. Gofry z bitą śmietaną i owocami to wręcz klasyk. Świetnie smakują też z dżemem lub Nutellą. Możecie je trochę odchudzić robiąc je z dietetyczną Nutellą.

Jeśli szukacie czegoś nowego polecam Wam zrobienie ich w wersji wytrawnej. Można tutaj wymyślić naprawdę fajne pomysły. Świetnie smakują z szarpaną wołowiną i awokado. Równie dobre będą z kurczakiem i sałatą. Tak naprawdę ile osób tyle pomysłów na ich podanie :)

Składniki na chrupiące gofry

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zacznij od rozpuszczenia masła. Następnie do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie oddzielamy białka od żółtek, a żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa.

Następnie dodaj żółtka do mąki wraz z mlekiem, masłem i olejem. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach aby połączyć składniki. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta delikatnie je mieszając łyżką.

Po 30 minutach możemy przejść do pieczenia gofrów. Gofrownicę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy je, aż staną się rumiane.