13 marca 2021

Przepis na chipsy z jarmużu – fit przekąska!

Chipsy z jarmużu to fit zamiennik dla tradycyjnych chipsów z ziemniaków. Jeśli szukasz pomysłu na lekką przekąskę do seansu filmowego to z pewnością idealnie sprawdzą się w tej roli.

Są pyszne i chrupiące. Bardzo proste w przygotowaniu i w dodatku szybkie. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Składniki na chipsy z jarmużu

  • 500 g jarmużu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

Jarmuż najlepiej jest kupić gotowy myty. Jeśli mamy jednak inny należy go umyć, podzielić na liście, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Dzięki temu szybciej go przygotujemy.

Wkładamy go do miski i rwiemy na kawałki. Dodajemy roztopiony nierafinowany olej kokosowy i mieszamy.

Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się rozłożyć go równo, tak by liście leżały osobno, a nie na sobie. Posypujemy je solą, pieprzem oraz papryką. Przypraw możemy użyć dowolnych. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać.

Jarmuż wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez 5 minut i zerkamy do nich. Należy przemieszać go łyżką. Gdy będzie już suchy i zacznie „szeleścić” jest to dla nas oznaką, że jest już gotowy. W razie potrzeby przedłużamy czas.