4 czerwca 2021

Przepis na cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem to pomysł na świetny obiad we włoskim stylu. Danie to jest bardzo smaczne i ciekawe. Można zaskoczyć nim bliskich, gdyż nie jest to typowa potrawa, którą serwuje się w naszych domach. Jej przygotowanie nie jest trudne. Nie zajmuje też wiele czasu. Spokojnie obiad taki zrobicie w godzinę.

Składniki

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 0.5 kg szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego
  • 200 g sera fety
  • ser żółty w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Szpinak smażymy na patelni
  2. Gdy liście będą miękkie wyłączamy gaz i dodajemy do niego fety, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy
  3. Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem ze szpinaku
  4. Układamy je w naczyniu żaroodpornym
  5. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
  6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut
  7. Po tym czasie kładziemy na górze plastry żółtego sera i pieczemy jeszcze 10 minut