Przepis na bruschettę

Bruschetta to przekąska, która pochodzi z Włoch. Najprościej mówiąc to grzanka z dodatkami. Smaruje się nią oliwą i roztartym czosnkiem. następnie najczęściej występuje wraz ze świeżymi pomidorami i bazylią. Wariantów bruschetty jest jednak wiele i dzisiaj przedstawimy Wam jeden z nich. Na pewno Wam posmakuje, ta przekąska na pewno nie raz zagości na Waszym stole. Możecie wypróbować ją na majówce. Pieczywo możecie opiec na grillu :)

Bruschetta – prosty przepis

Historia powstania tego dania jest bardzo ciekawa. Jak już wiecie pochodzi ono z Włoch, a według przekazów narodziło się wśród osób zajmujących się uprawą oliwek. Tłoczyli oni później oliwę, a by umilić sobie czas i coś zjeść, opiekali kawałki chleba na ognisku, a potem smarowali świeżą oliwą i posypywali solą. Następnie przepis ten ewoluował i powstało wiele odmian.

Składniki

  • bagietka
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • mozzarella
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bagietkę pokrój na kawałki o grubości 2 cm
  2. Ząbek czosnku obierz, a następnie przekrój na pół
  3. Następnie ząbkiem czosnku natrzyj pieczywo i posmaruj oliwą
  4. Grzanki możemy przygotować na patelni, grillu lub w piekarniku
  5. Następnie na grzankach układamy kawałki mozzarelli, pokrojone pomidorki koktajlowe i świeże listki bazylli
  6. Posól i popierz do smaku

Eksperymentuj

Bruschetta to dobry pomysł na eksperymentowanie. Dodatki nie muszą być tylko świeże. Grzanki możecie zapiec w piekarniku razem z nimi aby stworzyć ciepłe przekąski. Możecie dodać ser, który wtedy ładnie się roztopi i stworzy spoiwo, dzięki któremu dodatki nie będą spadały z grzanki. Tak naprawdę możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od Waszej kreatywności. Oryginalnie najlepiej jest użyć ciabatty, ale ja zwykle kupuję bagietkę.

Skomentuj

Przepis na bruschettę